Tahap kesediaan untuk berubah dalam kalangan klien pemulihan dadah dari perspektif kaunselor pelatih - Tick Chuen , Heng; Che Rozubi , Norsayyidatina; Aziz, Syazwana; Megat Ahmad, Puteri Hayati (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Rawatan kaunseling penyalahgunaan dadah adalah berbeza dengan kaunseling tradisional. Keperluan untuk melihat kesediaan untuk berubah dalam kalangan klien adalah antara aspek yang mesti dikuasai oleh kaunselor penyalahgunaan dadah. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti perbezaan tahap kesediaan untuk berubah antara klien sukarela dan klien di bawah perintah mahkamah melalui temubual yang dilaksanakan oleh kaunselor pelatih yang dikaji. Kajian ini menggunakan keadah kuantitatif melalui keadah kajian tinjauan terhadap kaunselor pelatih dengan menggunakan senarai semak. Dapatan deskriptif menunjukkan terdapat perbezaan dari segi kesediaan untuk berubah antara kedua-dua kumpulan klien yang dikaji. Klien sukarela cenderung menunjukkan tahap kesediaan yang lebih tinggi berbanding klien di bawah perintah mahkamah (mandatori). Dapatan kajian ini menyumbang kepada pemahaman kaunselor mengenai tahap kesediaan untuk berubah penagih dadah yang mana akan membantu ke arah perkhidmatan membantu yang lebih cekap.