Cabaran guru dalam menerapkan bahan terjemahan untuk pengajaran bahasa Tamil di sekolah Tamil - Gopaloo, Sarojini; Kumar, Muniisvaran (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Penggunaan bahan terjemahan dalam pengajaran bahasa semakin mendapat perhatian dalam usaha meningkatkan kefahaman pelajar terhadap bahasa kedua atau ketiga. Dalam konteks sekolah Tamil di Malaysia, bahan terjemahan berfungsi sebagai jambatan linguistik antara bahasa Tamil dan bahasa pengantar lain. Namun demikian, pelaksanaannya di bilik darjah masih berdepan pelbagai kekangan. Objektif kajian ini adalah untuk menilai cabaran utama yang dihadapi oleh guru bahasa Tamil dalam menerapkan bahan terjemahan sebagai pendekatan pedagogi. Fokus kajian diberikan kepada aspek ketepatan linguistik, kesesuaian budaya, kekangan masa, tahap literasi pelajar dan sokongan profesional. Kajian ini menggunakan reka bentuk kualitatif deskriptif. Data dikumpul melalui temu bual separa berstruktur yang melibatkan sepuluh orang guru bahasa Tamil dari lima buah sekolah rendah Tamil di Malaysia. Data dianalisis menggunakan kaedah analisis tematik bagi mengenal pasti corak dan tema utama dalam pengalaman peserta. Dapatan kajian menunjukkan tiga tema utama, iaitu: (1) kekangan linguistik dan pedagogi dalam menyesuaikan bahan terjemahan dengan tahap keupayaan pelajar; (2) ketidaksesuaian budaya antara teks sumber dan teks sasaran yang menjejaskan kefahaman serta minat pelajar; dan (3) kekurangan sokongan institusi serta bahan bantu yang sahih untuk pengajaran berasaskan terjemahan. Implikasi daripada dapatan ini menunjukkan keperluan latihan profesional berterusan dalam bidang penterjemahan pendidikan, pembangunan bahan terjemahan yang peka budaya, serta penubuhan repositori digital bagi sumber terjemahan yang disahkan. Dapatan ini juga memberi implikasi terhadap reka bentuk kurikulum, latihan guru dan dasar pendidikan pelbagai bahasa di Malaysia.