Peranan pendidikan iman kepada para Rasul dalam membina generasi Rabbani abad 21 - Abd Razak, Safiah; Abdul Samad , Yunan; Mohd Yusof, Mohd. Hasmimie (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Keimanan kepada para rasul merupakan salah satu aspek utama dalam pendidikan akidah Islam. Pendidikan Islam yang lengkap adalah berteraskan kepada ketauhidan serta berpaksikan rukun iman yang enam. Dalam konteks abad ke-21 yang penuh dengan cabaran globalisasi, sekularisasi dan krisis nilai kemanusiaan, pendidikan iman kepada para rasul dilhat memberikab sumbangan dalam membina generasi rabbani yang seimbang dari segi intelektual, rohani dan akhlak. Keimanan kepada para rasul mempunyai potensi bagi membina generasi rabbani abad 21. Kajian ini bertujuan membincangkan peranan pendidikan keimanan kepada para rasul dalam membentuk insan rabbani khususnya generasi rabbani umat Islam abad 21 yang sangat mencabar. Kajian ini menggunakan pendekatan kajian kualitatif yang mengaplikasi kaedah analisis dokumen. Data-data dikumpul daripada kamus, buku, jurnal, kajian ilmiah dan eksiklopaedia. Dapatan kajian merumuskan bahawa terdapat beberapa elemen yang wujud pada diri seorang Muslim kesan daripada penghayatan iman kepada para rasul. Elemen utama yang dapat digarap melalui kekuatan iman kepada rasul adalah penyuburan nilai akhlak dan ketaqwaan, pemerkasaan semangat dakwah dan pemantapan daya tahan menghadapi cabaran zaman moden, pengukuhan nilai kepimpinan positif dan pemerkasaan penyucian jiwa. Elemen-elemen positif yang terbina dalam diri seorang Mukmin akhirnya berpotensi membentuk generasi rabbani yang menyumbang kepada kebaikan ummah. Kajian ini diharapkan dapat memberi sumbangan kepada masyarakat agar lebih menghayati nilai iman kepada para rasul, membina kesedaran masyarakat akan kepentingan mengukuhkan pendidikan iman kepada para rasul seterusnya membantu masyarakat khususnya generasi muda mendepani cabaran abad ke 21.