Interaksi faktor demografi dan perkhidmatan sukan terhadap kepuasan pelajar universiti awam di Sabah - Abdul Rahman, Ahmad Fadly; Adenan, Fatin Aqilanajwa; Hanif Ali, Labiyana; Lada, Suddin (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini meneliti interaksi antara faktor demografi dan perkhidmatan sukan terhadap kepuasan pelajar di universiti awam Sabah. Responden terdiri daripada pelajar dengan latar belakang demografi yang pelbagai termasuk jantina dan etnik. Analisis perkhidmatan sukan merangkumi lima aspek utama iaitu keketaraan, kebolehpercayaan, kepekaan, jaminan dan empati. Dapatan menunjukkan bahawa semua aspek perkhidmatan berada pada tahap sederhana, dengan keketaraan menjadi aspek paling dominan manakala kebolehpercayaan paling rendah. Hasil kajian juga membuktikan terdapat hubungan positif dan signifikan antara perkhidmatan sukan dengan kepuasan pelajar. Kajian ini menegaskan bahawa faktor demografi bersama perkhidmatan sukan memainkan peranan penting dalam membentuk kepuasan pelajar. Implikasi kajian ini memberi panduan kepada pihak pengurusan universiti awam di Sabah untuk memperkukuh strategi pembangunan perkhidmatan sukan yang lebih inklusif dan responsif terhadap kepelbagaian demografi pelajar.