Analisis kandungan informasi zakat dalam platform digital institusi zakat di Malaysia - Bhari, Azri; Nik Azhar, Nik Airin Aqmar; Yaakob, Mohd Ashrof Zaki; Mohamed Yusof , Mohd Faiz; Abdullah, Mohd Yusra; Khalid , Mohammad Mahyuddin; Saidin, Nurulaina; Romli, Nurhanani; Fahmi, Rizqi Anfanni; Rosli, Noraizad (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Penyampaian informasi zakat melalui platform digital semakin penting dalam memperkukuh kefahaman, kesedaran dan penghayatan umat Islam terhadap kewajipan zakat. Kajian ini menganalisis kandungan informasi zakat yang diterbitkan oleh institusi zakat di Malaysia melalui laman sesawang rasmi, dengan memberi tumpuan kepada bentuk kandungan yang disediakan serta kepelbagaian istilah yang digunakan dalam penyampaian pendidikan zakat. Kajian ini menggunakan kaedah analisis kandungan kualitatif terhadap 15 laman sesawang institusi zakat negeri dan persekutuan bagi mengenal pasti jenis maklumat, pendekatan komunikasi dan strategi penyampaian digital yang digunakan untuk mendidik masyarakat. Dapatan menunjukkan wujudnya pelbagai istilah seperti dakwah, promosi, kempen dan pendidikan yang mencerminkan variasi pendekatan komunikasi antara institusi. Analisis turut mendapati perbezaan dari segi keluasan dan kedalaman kandungan, namun keseluruhannya berkongsi objektif yang sama, iaitu meningkatkan literasi zakat dan mengukuhkan kepatuhan masyarakat terhadap kewajipan berzakat. Kajian ini mencadangkan pembentukan Pelan Pendidikan Zakat Nasional yang mengintegrasikan dakwah, komunikasi strategik dan teknologi digital bagi menyeragamkan penyampaian informasi serta mempertingkat keberkesanan pendidikan zakat di Malaysia.