Transformasi pembelajaran digital: Penerimaan ChatGPT dalam kalangan pelajar UiTM Pahang - Wan Ahmad, Wan Azmi; Md Baharudin, Md Hamzaimi Azrol; Ibrahim, Rasyad Afif; Ab Latif, Amminudin; Muda, Mohd Fakri; Wan Abdullah, Wan Zukri (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini mengkaji pola penggunaan, persepsi, dan kesan ChatGPT terhadap pembelajaran dalam kalangan 150 orang pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pahang. Menggunakan pendekatan kuantitatif berasaskan Technology Acceptance Model (TAM), kajian ini menganalisis corak penerimaan teknologi kecerdasan buatan (AI) dalam konteks pendidikan tinggi Malaysia. Dapatan menunjukkan bahawa 85 peratus responden menggunakan ChatGPT untuk penjanaan idea penulisan, 78 peratus untuk pemahaman konsep, dan 72 peratus untuk memudahkan proses menulis. Analisis statistik mendapati nilai min yang tinggi bagi konstruk kemudahan penggunaan (Min=4.35, SP=0.72) dan kegunaan (Min=4.28, SP=0.81) dengan kebolehpercayaan Cronbach's Alpha α=0.89. Terdapat perbezaan signifikan dalam persepsi kegunaan berdasarkan tahun pengajian [F(3,146)=4.32, p=0.006], di mana pelajar senior menunjukkan persepsi yang lebih positif. Walaupun 72 peratus responden melaporkan peningkatan pencapaian akademik, 62 peratus menyatakan kebimbangan tentang isu integriti akademik. Kajian ini mencadangkan keperluan segera untuk pembangunan kerangka etika penggunaan AI, pengintegrasian literasi AI dalam kurikulum, dan penciptaan model penilaian yang mengimbangi teknologi dengan kemahiran kritis. Dapatan memberikan asas empirikal untuk pembangunan dasar penggunaan AI yang beretika dalam Institusi Pendidikan Tinggi Malaysia.