Pengaruh kepimpinan sekolah rendah terhadap kualiti perkhidmatan di Malaysia: Satu tinjauan komprehensif. - Hashim, Noorveda; Talip, Roslee (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Dalam konteks sistem pendidikan di Malaysia, kepimpinan sekolah rendah memainkan peranan yang kritikal dalam menentukan kualiti pendidikan dan penyampaian perkhidmatan secara keseluruhan. Kepimpinan sekolah yang berkesan bukan sahaja penting untuk memupuk kecemerlangan akademik, malah turut berperanan dalam mewujudkan persekitaran pembelajaran yang positif serta mempengaruhi iklim sekolah secara menyeluruh. Kertas konsep ini membincangkan hubungan antara kualiti pendidikan, kepimpinan sekolah rendah dan kualiti perkhidmatan di Malaysia, dengan merujuk kepada dasar-dasar negara seperti Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013–2025, Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), Wawasan Kemakmuran Bersama 2030, dan Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK-12). Perbincangan ini bersandarkan kepada analisis data sekunder yang diperoleh daripada dapatan kajian lepas serta pandangan para sarjana. Kertas ini berusaha mengupas bagaimana amalan kepimpinan mempengaruhi kualiti pendidikan dan penyampaian perkhidmatan di sekolah rendah di Malaysia. Selain itu, kertas konsep ini juga bertujuan menyumbang idea awal berkaitan kajian yang akan dijalankan mengenai pengaruh kepimpinan sekolah terhadap kualiti perkhidmatan. Dapatan literatur yang dikemukakan diharapkan dapat memberikan maklumat berguna kepada pihak berkepentingan seperti Kementerian Pendidikan Malaysia dalam merangka program bagi memperkasakan lagi amalan kepimpinan sekolah. Akhir sekali, maklumat yang dikemukakan dalam kertas konsep ini turut diharapkan dapat menjadi rujukan kepada para pengkaji dalam bidang kepimpinan sekolah untuk membentuk strategi meningkatkan kualiti pendidikan dan penyediaan perkhidmatan yang lebih berkesan pada masa hadapan.