Aplikasi kaedah fuzzy delphi dalam pembinaan elemen dakwah berteraskan metodologi an-nubuwwah terhadap non-Muslim di Malaysia - Hashim, Nor Syahida; Suyurno, S. Salahudin; Yahaya, Amiratul Munirah; Mohd Jamil, Mohd Ridhuan (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Membangunkan dakwah kepada sasaran non-Muslim memerlukan metodologi tepat dan terperinci bagi menghasilkan dakwah efektif dan berkesan. Dalam konteks masyarakat majmuk, kesesuaian metodologi dakwah amat diperlukan bagi memahami keperluan, persepsi, dan sensitiviti golongan sasaran. Pendekatan yang bijaksana bukan sahaja dapat menyampaikan mesej Islam dengan penuh hikmah, tetapi juga berpotensi memupuk keharmonian dan toleransi dalam kalangan masyarakat kepelbagaian di negara ini. Kajian bertujuan membangunkan elemen dakwah terhadap sasaran non-Muslim berasaskan metodologi an-nubuwwah dengan memberi penekanan konteks dakwah di Malaysia. Metodologi kajian menggunakan kaedah Fuzzy Delphi (FDM) yang melibatkan 15 orang pakar terdiri daripada ahli akademik, pendakwah profesional, dan penggerak dakwah berpengalaman. Kaedah analisis data menggunakan triangular fuzzy number dapat menghasilkan kedudukan elemen, status elemen sama ada diterima mahu pun ditolak melalui proses‘defuzzification’.Manakala analisis data daripada kumpulan pakar menggunakan inovasi templet analisis FDMv2.0 yang melibatkan sembilan (9)langkah pelaksanaan. Hasil kajian mendapati kesepakatan elemen berteraskan lima konstruk berasaskan metodologi dakwah an-nubuwwah iaitu dakwah bil-hikmah, dakwah bil-hal, dakwah bil-mal, dakwah billisan dan dakwah bil-qalam sesuai untuk diaplikasikan kepada sasaran non-Muslim di Malaysia. Implikasi kajian ini memberikan sumbangan signifikan terhadap peningkatan keberkesanan strategi dakwah terhadap sasaran non-Muslim. Seterusnya ia memupuk kefahaman, keharmonian, dan kesedaran hidup bersama dalam negara (coexistence). Pembinaan elemen dakwah non-Muslim ini turut menjadi panduan kepada organisasi dakwah dalam merangka pendekatan yang komprehensif dan berkesan.