Cabaran Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) Kelantan dalam mentadbir penguatkuasaan perintah nafkah - Mohd Zawawi, Nur Ain Nazifa; Muhammud, Farah Safura (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kegagalan membayar nafkah kepada isteri adalah salah satu cabaran utama dalam kes Mahkamah Syariah. Permasalahan membayar nafkah juga merupakan isu utama dalam mengukuhkan Bahagian Sokongan Keluarga (BSK). Selain itu, aduan wanita mengenai kegagalan perintah nafkah di Bahagian Sokongan Keluarga menjadi kebiasaan dan semakin parah. Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) mempunyai tiga Unit Penguatkuasaan untuk membantu pelancaran pengurusan wanita-wanita yang membuat aduan iaitu Unit Khidmat Nasihat Perundangan (UKNP), Unit Penguatkuasaan dan Pelaksanaan Perintah (UPPP) dan Unit Pengurusan Dana (UPD). Melalui bantuan tiga unit tersebut, lima penguatkuasaan akan diperintahkan oleh Mahkamah Syariah iaitu Saman Penghutang Penghakiman, Notis Penghakiman, Penyitaan dan Penjualan, Hiwalah dan Perintah Pengkomitan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa kekangan yang dihadapi untuk menguatkuasakan perintah tersebut antaranya ialah kekurangan pegawai BSK yang mempunyai tauliah rasmi untuk mengendalikan kes. Hal ini menyebabkan mereka tidak dapat mewakili plaintif untuk menyelesaikan kes tunggakan dan terpaksa meminta bantuan daripada Jabatan Bantuan Guaman. Selain itu, tuntutan secara manual dan penyediaan dokumen dariapada wanita wanita yang menuntut juga dilihat salah satu permasalahan dalam kajian ini. Oleh itu, objektif kajian ini adalah ingin meneliti pengurusan penguatkuasaan perintah nafkah yang dijalankan di Bahagian Sokongan Keluarga. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menemubual seorang Pegawai Syariah, seorang Pegawai Bahagian Sokongan Keluarga, Seorang Ahli Akademik dan dua orang wanita yang menuntut nafkah. Setelah itu, kajian ini mengaplikasikan metod analisis pengumpulan data melalui dokumen dan juga temubual yang menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian ini mendapati terdapat empat cabaran penguatkuasaan perintah nafkah di BSK iaitu pengabaian pihak suami, prosedur yang panjang, penggunaan dokumentasi yang banyak dan kekurangan kakitangan BSK. Walaubagaimanapun, Bahagian Sokongan Keluarga BSK sedaya upaya membantu golongan wanita untuk mendapatkan hak mereka. Kemajuan pentadbiran penguatkuasaan perintah juga perlu ditingkatkan oleh BSK supaya perkara ini dapat disumbangkan kepada pembangunan Malaysia Madani. Pendekatan teras Malaysia Madani yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Malaysia, adalah bertujuan menekankan pembangunan keluarga dan masyarakat Malaysia yang lebih berkembang secara sosial dan harmoni.