Tafakkur alam sebagai ekoterapi nabawi: Analisis berdasarkan tradisi kenabian - Dzulraidi, Dzulfaidhi Hakimie; Abdul Malek, Mohd Dahlan; Muhammad Noor, Umar; Razak, Mohd Solleh (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kesedaran terhadap potensi mindfullness terhadap alam sebagai instrumen terapi mental semakin berkembang dalam bidang psikologi moden melalui pendekatan ekoterapi. Walaupun konsep ini banyak dipelopori oleh pendekatan barat, tradisi Islam sebenarnya telah lama menekankan renungan terhadap ciptaan Allah melalui konsep tafakkur alam. Namun begitu, aspek ini masih kurang diterokai dalam kerangka Islam, khususnya melalui analisis hadith-hadith Nabi Muhammad SAW. Meskipun terdapat sejumlah hadith sahih yang menganjurkan tafakkur terhadap alam, kebanyakan kajian terdahulu lebih menumpukan kepada aspek keimanan atau keajaiban ciptaan, tanpa menyelami potensi psikospiritual dan kesan terapeutik yang tersirat dalam amalan tersebut. Kajian ini bertujuan untuk mengisi jurang tersebut dengan menganalisis amalan tafakkur alam dalam tradisi kenabian sebagai bentuk ekoterapi Nabawi. Melalui pendekatan kualitatif berbentuk analisis kandungan, kajian ini menghimpunkan hadith-hadith berkaitan dan mentafsirkannya menggunakan kerangka fiqh al-hadīth. Hasil kajian menunjukkan bahawa tafakkur alam yang diamalkan oleh Nabi SAW bukan sahaja berfungsi sebagai pengukuhan iman, malah berperanan sebagai mekanisme terapi jiwa yang mampu mengurangkan keresahan, membangkitkan ketenangan batin, dan memperdalam hubungan spiritual dengan Pencipta. Kajian ini mencadangkan agar pendekatan tafakkur alam berasaskan hadith dapat diarusperdanakan sebagai alternatif Islamik dalam usaha penjagaan kesihatan mental secara holistik.