Kajian istihadah dalam perspektif Fiqh Kontemporari: Masalah dan penyelesaian - Abdul Manap, Nur Nadiah; A Rahman, Siti Nur Hadis; Ab Kadir, Muhammad Fitri; Abdullah, Qosrina; Kamaruddin, Norly Marlia; Dol Malek, Mohammad Dzarul Hafiz (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Istihadhah merujuk kepada pendarahan abnormal yang berlaku di luar tempoh haid atau nifas dan telah dibincangkan secara mendalam dalam kitab fiqh serta hadis Rasulullah SAW. Dalam era moden, perkembangan teknologi perubatan dan perubahan gaya hidup wanita mencetuskan cabaran baharu, termasuk kekeliruan antara darah haid dan istihadhah akibat penggunaan alat kontraseptif, rawatan hormon, atau penyakit. Kajian ini bertujuan untuk menilai isu istihadhah dalam konteks kontemporari dengan menyoroti peranan maqasid syariah sebagai asas panduan bagi menyelesaikan isu ini. Kajian ini melibatkan analisis perpustakaan dan literatur terkini. Artikel ini mengupas pandangan fuqaha dalam empat mazhab utama, penyesuaian hukum fiqh kontemporari, dan kemajuan perubatan moden dalam membezakan jenis pendarahan. Pendekatan maqasid syariah yang menekankan nilai rahmah (kasih sayang), taysir (kemudahan), dan adl (keadilan) diterapkan bagi memastikan panduan yang diberikan kepada wanita relevan, adil, dan praktikal. Hasil kajian menunjukkan bahawa Islam menyediakan penyelesaian yang relevan untuk wanita yang mengalami istihadhah, Penekanan terhadap pendidikan dan kesedaran masyarakat mengenai fiqh wanita dapat membantu mengurangkan kekeliruan dan meningkatkan keyakinan wanita Muslim dalam melaksanakan ibadah.