Faedah implementasi teknologi untuk menyerlahkan penglibatan dan motivasi pelajar dalam pembelajaran kolaboratif Pendidikan Islam - Ab Kadir, Muhammad Fitri; Ihwani, Siti Suhaila; Kamaruddin, Norly Marlia; Abdul Manap, Nur Nadiah; Abdullah, Qosrina; Dol Malek, Mohammad Dzarul Hafiz; Ajmain @ Jima’ain, Muhammad Talhah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Pendekatan pedagogi yang efektif melalui pembelajaran secara kolaboratif memberi impak yang positif terhadap penglibatan dan motivasi pelajar. Namun demikian, suntikan yang diintegrasikan dengan elemen teknologi terkini kedalam persekitaran pembelajaran kolaboratif adalah suatu manfaat yang menawarkan peluang yang menarik khusus dalam pendidikan Islam. Oleh yang demikian artikel ini dihasilkan adalah bertujuan untuk meneroka faktor yang menyumbang kepada penglibatan dan motivasi pelajar dalam konteks pembelajaran kolaboratif pendidikan Islam disamping elemen teknologi diberikan perhatian. Selain itu, artikel ini bertujuan untuk meneroka cabaran yang dikaitkan dengan teknologi dalam pembelajaran secara kolaboratif pendidikan Islam. Oleh itu, melalui tinjauan yang menyeluruh dengan pendekatan kajian kepustakaan serta analisis kepada kajian empirikal, maka artikel ini dapat memberikan gambaran terhadap cara teknologi dapat digunakan untuk mewujudkan pembelajaran kolaboratif dengan berkesan dan menarik.