Pengaruh kepimpinan situasi terhadap kesediaan guru untuk berubah di sekolah rendah - Osman, Tengku Nurshahrulnizam; Mydin, Al Amin; Ismail, Aziah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini dijalankan untuk menentukan pengaruh kepimpinan situasi terhadap kesediaan guru untuk berubah di sekolah rendah, dengan memberi tumpuan kepada tiga aspek utama: niat, emosi, dan kognitif. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif yang dijalankan dalam bentuk tinjauan. Instrumen kajian menggunakan soal selidik untuk mengumpul data. Sampel kajian terdiri daripada 109 orang guru dari sekolah rendah dari Pulau Pinang, Perak, Selangor, Sabah, Perlis, Kedah dan Sarawak. Hasil kajian mendapati bahawa gaya kepimpinan situasi mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap kesediaan guru untuk berubah (β = 0.528, p < 0.001) kesediaan emosi (β = 0.558, p < 0.001) dan kesediaan kognitif (β = 0.522, p < 0.001) Dapatan ini menjelaskan bahawa pendekatan kepimpinan yang fleksibel dan responsif lebih berkesan dalam mempengaruhi kesediaan guru untuk berubah, terutamanya dalam aspek emosi. Kajian ini mencadangkan supaya latihan dan pembangunan profesional untuk guru besar dan juga semua guru bagi meningkatkan keupayaan mereka untuk memahami dan mengamalkan kepimpinan situasi agar dapat memperkukuhkan budaya perubahan positif di sekolah rendah, seterusnya meningkatkan kualiti pendidikan secara keseluruhan.