Rekabentuk dan pembangunan kursus pentauliahan mikro bagi peningkatan professionalisme pedagogi Bahasa Arab dalam kalangan guru. - Sahrir , Muhammad Sabri; Muhammad, Ilyani Syiham; Wan Ahmad , Wan Rusli; Abdul Hamid , Mohd Fauzi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Peningkatan professionalisme keguruan dalam kalangan guru dan pendidik bahasa Arab perlu sentiasa dipertingkatkan dari segi pengetahuan dan kemahiran pedagogi. Salah satu laluannya adalah melalui kursus Pentauliahan Mikro atau Micro-Credential’ (MC). Secara amnya MC adalah suatu kursus atau pakej pembelajaran yang direkabentuk dengan tujuan untuk meningkatkan kepakaran dan kompetensi spesifik individu dalam pelbagai bidang kerjaya yang lazimnya dapat diakses melalui pelantar atau portal pembelajaran dalam talian. Justeru, pendekatan ini didapati sesuai untuk meningkatkan kemahiran pembangunan profesional bagi para guru disebabkan oleh pelbagai halangan dan batasan, kerana tidak semua daripada mereka dapat meningkatkan kemahiran yang diperlukan secara formal disebabkan kekangan pelbagai tugasan di sekolah. Justeru, kajian rintis ini dijalankan bagi merekabentuk dan membangunkan platform pembelajaran sepanjang hayat mellaui kursus ‘Micro-Credential’ dalam Pedagogi bahasa Arab dengan kerjasama dan perakuan Akademi UIAM (IIUM Academy). Kusrsus ini menyasarkan tenaga pengajar dan pendidik bahasa Arab yang berhasrat untuk mengembangkan pengetahuan, kemahiran, dan kecekapan mereka dalam aspek pedagogi dan pengajaran pendidikan bahasa Arab. Projek rintis ini mengandungi lapan buah video pembelajaran pendek berkaitan asas pedagogi bahasa Arab, yang berjumlah kira-kira 300 minit masa pembelajaran, lapan unit latihan pembelajaran interaktif dan lapan tugasan penilaian untuk mengukur kemajuan peserta kursus melalui platform Google Classroom beserta beberapa aplikasi e-pembelajaran yang lain seperti Padlet, Quizizz. Dan lain-lain. Projek ini dibangunkan berdasarkan model Model Prototaip Rapid yang telah disahkan oleh dua orang pakar sebelum melalui sesi percubaan skala kecil dalam kalangan 12 orang responden. Projek ini menyediakan alternatif pembelajaran alternatif yang diperakui bagi meningkatkan profesionalisme kerjaya pendidik bahasa Arab melalui jadual kelas yang fleksibel dan aktiviti pembelajaran interaktif melalui bimbingan dan pemantauan guru yang berterusan.