Strategi pengajaran mudah alih membaca kanak-kanak prasekolah: Tinjauan literatur - Abdul Rahman, Nurul Ain; Abdul Aziz, Nor Azah; Che Mustafa, Mazlina (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2025)
Kajian ini meneliti penggunaan teknologi mudah alih dalam pengajaran membaca kepada kanak-kanak prasekolah, satu pendekatan inovatif yang selaras dengan keperluan pendidikan abad ke-21. Kajian ini menekankan penggunaan aplikasi interaktif pada peranti mudah alih seperti tablet dan telefon pintar untuk menyampaikan aktiviti pembelajaran yang menyokong perkembangan literasi awal. Berdasarkan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK), kemahiran membaca adalah asas penting dalam pembangunan komunikasi dan pemikiran kanak-kanak. Strategi pengajaran ini menggantikan kaedah tradisional dengan pendekatan yang lebih menarik dan interaktif, menggunakan elemen visual, auditori, dan kinestetik. Teori pembelajaran konstruktivisme dan dual-coding menyokong pendekatan ini, menekankan pembelajaran aktif dan gabungan elemen visual dan verbal. Kajian ini juga menyoroti peranan motivasi dalam pengajaran, di mana motivasi intrinsik dan ekstrinsik saling menyokong untuk meningkatkan penglibatan kanak-kanak dalam pembelajaran. Kesimpulannya, penggunaan teknologi mudah alih dalam pendidikan prasekolah menawarkan pendekatan yang menyeronokkan dan efektif, menyokong perkembangan kognitif dan emosi kanak-kanak.