Ketokohan Cendekiawan Kelantan: Ahmad Ismail Asasi: KELANTAN SCHOLARS: AHMAD ISMAIL ASASI - Ismail, Shafwan; Amran, Noorhanis; Kamaruzaman, Amrina Rasyada (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Kajian ini membahas peranan tokoh cendekiawan Kelantan iaitu Ahmad Ismail Asasi dalam membentuk minda dan budaya hidup berteraskan agama di Kelantan. Dengan fokus pada sumbangan beliau dalam bidang penulisan dan karya sastera, artikel ini menggambarkan bagaimana Ahmad Ismail Asasi memainkan peranan penting dalam menggerakkan pemikiran progresif dalam kalangan masyarakat di Kelantan. Kaedah kajian ini dilakukan melalui penelitian secara terperinci terhadap karya-karya beliau serta temu bual tokoh. Kajian ini menggariskan bagaimana Ahmad Ismail Asasi menjadi agen perubahan dalam masyarakatnya. Dengan penekanan pada nilai-nilai agama dan semangat kebangsaan, beliau telah memberi inspirasi kepada generasi muda untuk memperjuangkan kemajuan dan kesedaran agama dalam masyarakat Melayu.