KESAN AGIHAN ZAKAT TERHADAP ASNAF DI SARAWAK: ANALISIS LITERATUR UTAMA: THE EFFECT OF ZAKAT DISTRIBUTION ON ASNAF IN SARAWAK: PRIMARY LITERATURE ANALYSIS - Mohamad Azri , Mohamad Mahadhir; Towpek , Hadenan (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Zakat memainkan peranan penting dalam membasmi kemiskinan dan menyokong pembangunan sosioekonomi dalam kalangan masyarakat Islam termasuklah di Sarawak. Untuk itu, berdasarkan sorotam literatur lepas, artikel ini cuba menampilkan perbincangan dan analisis berkaitan kesan agihan zakat terhadap golongan asnaf di Sarawak berdasarkan analisis sumber literatur utama. Dimensi analisis sumber asas literatur dalam artikel ini boleh dibahagikan kepada empat aspek perbincangan. Aspek pertama merupakan analisis sumber-sumber literatur yang menyentuh mengenai beberapa sumber asas mengenai konsep agihan zakat. Aspek kedua pula mengetengahkan sumber-sumber literatur yang menerangkan corak agihan zakat di pusat zakat di Malaysia secara amnya dan di Negeri Sarawak secara khasnya. Sementara aspek ketiga pula artikel ini memanfaatkan beberapa kajian lepas yang menjelaskan aspek kesan agihan zakat. Seterusnya, aspek keempat pula artikel ini juga memetik dan merumuskan beberapa kajian lepas berkaitan implikasi zakat dalam kemiskinan.