45. PENGGUNAAN PENJANAAN TEKS AI DALAM PENDIDIKAN ISLAM: PEMERKASAAN ATAU PEMALSUAN: APPLICATION OF AI-GENERATED TEXT IN ISLAMIC EDUCATION: EMPOWERMENT OR FORGERY - A Shukor, Khairunnisa; Mohd Noor, Ahmad Firdaus; Abd Rahman, Mohd Farhan; Abd Razak, Muhd Imran; Abdul Kadir, Nor Adina (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Dalam era digital ini, pelajar sering bergantung kepada teknologi untuk mendapatkan maklumat dan menyelesaikan tugasan akademik. Penjana teks AI memberi akses mudah kepada maklumat, tetapi menimbulkan kebimbangan mengenai sama ada AI memperkasakan pelajar atau memalsukan pengetahuan sebenar mereka. Kajian ini mengkaji perbezaan antara maklum balas yang diberikan oleh enam orang pelajar tahun pertama Pendidikan Islam dan maklum balas yang dijana oleh lima penjana teks AI, iaitu GPT-4 mini, GPT-4 Plus, Microsoft Copilot, Gemini, dan Perplexity.ai. Penyelidikan ini bertujuan untuk menentukan sama ada AI dapat memperkasakan pelajar atau memalsukan pengetahuan sebenar mereka dalam menghasilkan teks umum tentang konsep Islam. Para pelajar diminta untuk membincangkan konsep "halal" dan "haram" dalam Islam dalam lima ayat, dan arahan yang sama digunakan untuk menjana maklum balas daripada model AI. Dengan menggunakan pendekatan kualitatif, analisis teks dijalankan untuk mengenal pasti tema dengan mengekodkan maklum balas daripada kedua-dua pelajar dan teks yang dijana AI. Dapatan menunjukkan perbezaan yang jelas dalam aspek kedalaman, skop kandungan, corak pemikiran, dan gaya bahasa. Walaupun maklum balas pelajar mencerminkan pemahaman asas dan aplikasi praktikal terhadap konsep, maklum balas yang dijana AI menawarkan perspektif yang lebih luas dan terperinci, merangkumi aspek teoretikal dan etika. Kajian ini menyimpulkan bahawa AI mempunyai potensi untuk berfungsi sebagai alat sokongan dalam pendidikan dengan menyediakan pandangan yang komprehensif dan meningkatkan proses pembelajaran. Namun, kajian ini juga melihat risiko kebergantungan berlebihan pada kandungan yang dijana AI, yang boleh menjejaskan integriti akademik dan menghalang pembangunan kemahiran berfikir kritis dalam kalangan pelajar.