METODOLOGI KUALITATIF BAGI PENGKAJIAN MANUSKRIP PERUBATAN MELAYU: METODOLOGI KUALITATIF BAGI PENGKAJIAN MANUSKRIP PERUBATAN MELAYU - Kamarul; Azri; Ashrof (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Kehebatan ilmuwan Melayu zaman dahulu amat membanggakan dan tidak dapat disangkal lagi. Kepakaran dan kebijaksanaan mereka dapat dilihat melalui penulisan-penulisan kitab yang merangkumi pelbagai landasan ilmu. Bidang perubatan telah dipelopori oleh ilmuwan Melayu yang tidak asing lagi seperti Sheikh Ahmad Al-Fatani, Raja Ali Haji dan Abbas Kuta Karang. Namun, kajian terhadap manuskrip perubatan hasil karya ilmuan-ilmuan Melayu ini kurang mendapat perhatian pengkaji untuk dikaji keberkesanannya. Kajian ini memberi fokus kepada metodologi kajian yang digunapakai dalam mengkaji manuskrip perubatan Melayu. Kajian manuskrip merupakan sebuah kajian filologi yang merujuk kepada menganalisis dan mengkaji teks-teks lama atau manuskrip yang ditulis dalam bahasa asli justeru, kaedah menganalisis dokumen bagi mengeluarkan data digunakan dalam kajian ini. Metodologi penelitian kualitatif digunakan bagi mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan kajian. Melalui kajian ini, diharapkan dapat memberi pemahaman tentang metodologi yang digunakan dalam mengkaji manuskrip perubatan Melayu.