31. NASIHAT DENGAN PANGGILAN YANG LEMBUT DALAM KONTEKS KELUARGA MUSLIM DI MALAYSIA: ADVICE USING GENTLE WORDS IN THE CONTEXT OF THE MUSLIM FAMILY IN MALAYSIA - Ismail, Masthurhah; Ismail, Safinah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Tingkahlaku manusia dipengaruhi oleh persekitaran begitu juga dengan anak-anak dalam sesebuah keluarga di Malaysia. Pembentukan akhlak anak-anak amat penting kerana mereka adalah aset negara dan penentu kepada masa depan negara yang baik dan maju. Pendidikan anak-anak dan pembentukan akhlak mereka bermula di rumah. Kajian ini bertujuan mengenalpasti cara nasihat ibu bapa keluarga muslim di Malaysia dan Menganalisis cara nasihat ibu bapa keluarga muslim di Malaysia. Rekabentuk kajian ini adalah kajian fenomenologi yang memfokuskan kepada struktur atau pengalaman yang dialami oleh seseorang individu. Pendekatan ini dipilih untuk menerokai pelbagai pengalaman menggunakan kaedah deskriptif fenomenologi dan purpossive sampling untuk memperolehi data kajian. Persampelan dilakukan melalui temubual kumpulan fokus (Focus Group Discussion). Data yang diperolehi dianalisis menggunakan kaedah analisis tematik. Hasil kajian menunjukkan bahawa nasihat yang lembut dan pujian terhadap anak-anak yang menjadi amalan ibu bapa di Malaysia memberi kesan positif kepada anak-anak dan menepati saranan al-Quran.