13. ANALISIS KEPERLUAN BAGI PEMBINAAN MODEL FIQH TAHARAH MASYARAKAT ISLAM ORANG ASLI: ANALYSIS OF THE NEEDS FOR CONSTRUCTING A FIQH TAHARAH MODEL FOR ORANG ASLI COMMUNITY - Hassan, Paiz; Ramli, Mohd Anuar; Aini, Zulkefli; Shahrom4, Muhammad Syazwan Faiz; Yusof, Muhammad Yusri; Abd Razak, Muhd Imran; Zainal Abidin, Mohd Zahirwan Halim; Mohamed Noh, Abd Munir (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Taharah merupakan sesuatu yang sangat penting dalam menentukan penerimaan ibadah seseorang. Setiap individu muslim wajib mengetahui tatacara bersuci termasuklah masyarakat orang asli yang telah memeluk Islam. Mereka seringkali terdedah kepada kenajisan najis mughallazah kerana persekitaran perkampungan mereka terdapat banyak anjing yang berkeliaran dan menjadi peneman kepada mereka. Selain itu, babi turut menjadi buruan masyarakat orang asli untuk hidangan seisi keluarga dan sudah pasti kenajisannya menempati pada bekas masakan dan bekas hidangan. Oleh sebab itu, pendekatan tatacara bersuci perlu melihat kepada realiti kehidupan masyarakat orang asli supaya Islam dilihat sebagai agama yang mudah. Lantaran itu, kajian ini bertujuan untuk melihat keperluan bagi pembinaan model fiqh taharah masyarakat orang asli berdasarkan pandangan penggerak masyarakat orang. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggunakan instrumen temu bual. Informan kajian terdiri daripada penggerak masyarakat orang asli yang berpengalaman melebihi 15 tahun. Dapatan kajian mendapati keperluan kepada pembinaan model fiqh taharah masyarakat orang asli sangat diperlukan bagi meraikan realiti masyarakat setempat dan menzahirkan kemudahcaraan dalam agama Islam.