12. AMALAN MAJLIS SELAWAT KAMILAH DI NEGERI JOHOR: THE PRACTICE OF SALAWAT KAMILAH GATHERING IN THE STATE OF JOHOR - Jelani, Ahmad Bakhtiar; Mohsin, Mohd Azman; Yusuf @ Salleh, Muhammad Yusri; Hassan, Paiz; Mohd Noor, Ahmad Firdaus; Jaafar, Khafizatunnisa’; Azwar, Zainal (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Kajian ini membahas amalan membaca selawat kamilah di Negeri Johor. Selawat kamilah merupakan amalan bernuasa tasawuf yang semakin diterima secara meluas oleh pemerintah negeri dan juga rakyat di negeri Johor. Keistimewaan amalan ini terkandung dalam berbagai manuskrip klasik dan juga moden sebagai satu amalan keagamaan yang mendekatkan diri pengamal selawat dengan Rasulullah SAW. Sebuah amalan yang sedang mula diterima oleh semua peringkat dalam masyarakat di negeri Johor, amalan selawat kamilah ini turut menerima beberapa kritikan dan sanggahan terutamanya keabsahan selawat kamilah ini yang dianggap bukan dari amalan Rasullulah SAW. Bantahan juga turut melibatkan berkaitan signifikasi selawat ini terhadap gerakan dakwah di negeri Johor, samada ia berkesan atau sebaliknya terhadap perkembangan dakwah di negeri Johor. Maka kajian ini menyusun fakta dan data dalam memberikan keterangan awal terhadap keabsahan amalan berselawat kamilah yang dianggap unik dalam negara ini dengan menggunakan kaidah penyelidikan lapangan serta menyemak beberapa literatur yang menyentuh langsung tentang amalan berselawat ini dari negara lain yang mengamalkanya