PENGKAEDAHAN DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN HAFAZAN AL-QURAN DI SARAWAK: ANALISIS LITERATUR UTAMA - Syed Abdul Aziz bin Wan Yusuf; Hadenan bin Towpek; Mohamad Bazli bin Md Radzi; Mohamad Firdaus bin Mohamad Sabari (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2024)
Al-Quran merupakan sumber pembangunan modal insan yang tidak dapat dinafikan, bahkan para ibu bapa Muslim berlumba-lumpa menghantar anak-anak mereka untuk menekuni ilmu-ilmu al-Quran. Oleh itu, artikel cuba mengetegahkan perbincangan dan analisis berkaitan pengkaedahan pengajaran dan pembelajaran hafazan al-Quran di Sarawak berdasarkan analisis sumber literatur utama. Dimensi analisis sumber asas literatur dalam artikel ini boleh dibahagikan kepada empat aspek, iaitu aspek hafazan al-Quran; aspek sejarah dan perkembangan institusi hafazan al-Quran di Sarawak; aspek pengajaran dan pembelajaran hafazan al-Quran; dan aspek pengkaedahan dalam pengajaran dan pembelajaran hafazan al-Quran.