GANGGUAN HISTERIA MENURUT PERSPEKTIF AL-QURAN DAN AL-SUNNAH - Shafiza Safie; Fatin Najihah Shakhruddin (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Histeria adalah perkara biasa dalam kalangan rakyat Malaysia. Boleh dikatakan hampir kebanyakan tempat pernah mengalami histeria. Kajian ini bertujuan untuk mengetengahkan faktor-faktor yang menyebabkan histeria, cara mempertahankan diri dan juga kesannya kepada pesakit. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan kajian literatur dan analisis dokumen. Dapatan kajian menunjukkan sumber Islam seperti Al-Quran dan Al-Sunnah telah pun menyentuh perkara tersebut dan sebagai umat Islam kita hendaklah berpegang teguh kepada ajaran Islam bagi mengelakkan penyakit berbahaya ini.