TAHAP PENGETAHUAN DAN AMALAN RUKHSAH SOLAT DALAM KALANGAN PELAJAR POLITEKNIK SEBERANG PERAI, PULAU PINANG - Nor Izzati Binti Mahd Nor; Mohd Fazlon Bin Abdul Rahim; Nurul Shahida Binti Azmi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Keperluan untuk bermusafir dan berdepan dengan keadaan sakit memerlukan semua umat Islam menguasai ilmu rukhsah solat. Kajian ini bertujuan untuk meninjau tahap pengetahuan dan tahap amalan rukhsah solat dalam kalangan pelajar di Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang. Kajian adalah berbentuk kuantitatif secara kajian tinjauan dengan menggunakan instrumen soal selidik. Kajian dilakukan ke atas 210 orang pelajar yang mengambil kursus MPU23012/MPU23032 Pengajian Islam dan MPU23052 Sains Teknologi Kejuruteraan Dalam Islam di Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang bagi sesi 2 2022/2023. Data dianalisis menggunakan perisian SPSS versi 29.0 bagi mendapatkan taburan kekerapan, peratusan, skor min, dan sisihan piawai. Hasil kajian mendapati tahap pengetahuan rukhsah solat adalah tinggi (M=4.16, SP=0.57) dan tahap amalan rukhsah solat adalah sederhana (M=3.59, SP=0.61). Kajian ini dilaksanakan bagi membantu penyelidik dan pihak lain yang berkepentingan bagi merangka modul atau model sokongan berupa manual pembangunan solat yang bersesuaian untuk memberikan pendedahan dan memperkasakan ilmu dan amalan berkaitan rukhsah solat dalam kalangan pelajar.