NILAI-NILAI MURNI DALAM PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH PENDIDIKAN ISLAM - Aemy Liza Minhat; Kamarul Azmi Jasmi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Rasulullah SAW merupakan pendidik atau murabbi ulong yang telah berjaya mendidik masyarakat Jahiliah dengan menjadikan penerapan akhlak Islamiah sebagai strategi utama yang diamalkan dalam dakwah baginda. Pendidikan berasaskan akhlak ini adalah untuk membentuk insan yang berilmu, beriman, beramal dan beradab mulia. Kertas ini bertujuan untuk melihat aspek nilai murni yang diterapkan oleh Guru Pendidikan Islam (GPI) dalam Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) bagi mata pelajaran Pendidikan Islam (PI). Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif sepenuhnya dengan menggunakan metode temu bual. Seramai 5 orang GPI dipilih sebagai peserta kajian, manakala 5 orang pentadbir, 5 orang rakan GPI, serta 10 orang murid dipilih yang menjadi informan kajian ini sebagai data utama. Manakala analisis dokumen sebagai data sokongan. Data verbatim temu bual dan data analisis dokumen dianalisis bersama dengan catatan diari dan nota lapangan untuk membentuk tema dan sub-sub tema. Data ini dianalisis menggunakan perisian N’Vivo 12 bagi menjawab objektif kajian. Model pola rajah pokok daripada kod terbuka dan kod axial yang disahkan membentuk model dapatan kajian ini. Model tersebut ialah Model Aspek Nilai Murni dalam Pentaksiran (MANMP) dan boleh dijadikan panduan kepada guru-guru untuk mengamalkan kepimpinan pengajaran yang cemerlang seterusnya membantu proses kemenjadian murid yang berilmu dan beradab terpuji.