BADIUZZAMAN SAID NURSI SEBAGAI PENGAMAL PERHUBUNGAN AWAM YANG IDEAL: KAJIAN ELEMEN KINESIK DALAM KOMUNIKASI DAKWAH - S. Salahudin Suyurno; Faridah Mohd Sairi; Muaz Mohd Noor (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Dalam perbahasan komunikasi dakwah yang efektif, seorang pendakwah yang ideal adalah mereka yang mampu memahami dan menguasai dengan baik ilmu perhubungan awam (Public Relation). Ilmu pengurusan komunikasi awam ini bertujuan mempengaruhi orang ramai, membina keyakinan dan menggalakkan persafahaman dalam suasana yang aman dan sentosa. Setiap pempengaruh khususnya dari kalangan pendakwah kebiasaannya mempunyai kelebihan tersendiri dalam usaha mempengaruhi orang ramai. Salah satu elemen penting dalam ilmu perhubungan awam ialah komunikasi bukan lisan (non-verbal communication), seperti Proksemik, Kinesik, Paralinguistik dan lain-lain. Badiuzzaman Said Nursi sebagai seorang ulamak mujaddid abad ke-20 yang juga seorang pendakwah terkenal merupakan salah seorang pengamal perhubungan awam (Public Relation) yang ideal yang mampu membina imej Islam melalui praktik dakwah persuasifnya. Selain berceramah dan menulis, beliau kerap menonjolkan mesej positif melalui praktik komunikasi bukan lisan, sehingga mampu mempengaruhi ribuan manusia. Kajian ini cuba mengetengahkan aspek komunikasi Kinesik (gerak isyarat) menurut Badiuzzaman Said Nursi, dan sejauh mana penggunaan teknik komunikasi persuasif ini mampu meningkatkan peranannya sebagai pengamal perhubungan awam yang ideal. Komunikasi kinesik ini termasuklah isyarat melalui mata, mimik muka, sentuhan serta gerakan isyarat badan, yang memberi mesej serta menzahirkan emosi yang sebenar. Kajian ini adalah kajian kepustakaan dan analisisnya berdasarkan kerangka analisis tekstual, melalui penerokaan terhadap kitab Rasāil an-Nūr , rujukan daripada tullab an-nur (penuntut Risalah an-Nur) serta catatan biografi Said Nursi oleh para sarjana. Kajian ini menyimpulkan Said Nursi adalah antara model terbaik dalam komunikasi dakwah efektif dan seorang pengamal perhubungan awam yang ideal melalui salah satu elemen komunikasi bukan lisan, Kinesik..