TINJAUAN AWAL TERHADAP BENTUK WAKAF PENDIDIKAN YANG TERDAPAT DI SEKOLAH AGAMA RAKYAT (SAR) DI MALAYSIA - Sakinatul Raadiyah Abdullah; Salimah Yahaya; Che Khadijah Hamid; Maziah Mahmud; Surita Hartini Mat Hassan; Mohd Nasir Ayub (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Wakaf Pendidikan merupakan amalan yang telah diamalkan oleh generasi ulama terdahulu dengan mewakafkan harta mereka kepada institusi pondok dan sekolah agama. Secara umumnya, harta yang diwakafkan kebiasaannya dalam bentuk harta tak alih seperti tanah dan bangunan. Namun kini amalannya mula berkembang dengan melibatkan harta alih seperti wang. Harta yang diwakafkan digunakan bagi tujuan pengurusan, perbelanjaan dan pembinaan institusi pendidikan. Begitu juga dengan Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang menerima harta wakaf bagi tujuan pendidikan. Justeru kajian ini bertujuan meneroka bentuk-bentuk wakaf pendidikan yang terdapat di SAR di Malaysia. SAR merupakan sekolah agama yang ditubuh dan dikendalikan oleh masyarakat dari segi pentadbiran, kewangan, pengurusan, sukatan pelajaran dan lain-lain. Kebanyakan SAR tidak menerima dana daripada kerajaan. Oleh sebab itu, SAR menjana pendapatan secara persendirian dan juga menerima bantuan daripada orang ramai termasuklah dalam bentuk wakaf pendidikan. Kajian ini dilakukan secara analisis kandungan terhadap data yang dikumpul melalui penelitian terhadap sumber sekunder seperti buku, jurnal, majalah dan sebagainya. Hasil kajian dapat memberikan gambaran bentuk-bentuk wakaf pendidikan yang diterima SAR di Malaysia dan mencadangkan kaedah pengurusannya yang terbaik dilaksanakan ke atas harta wakaf pendidikan tersebut.