FAKTOR-FAKTOR PENERIMAAN MASYARAKAT KUALA TERENGGANU TERHADAP AR-RAHNU: SATU TINJAUAN AWAL - Salimah Yahaya; Che Khadijah Hamid; Nor Adila Mohd Nor; Sakinatul Raadiyah Abdullah; Surita Hartini Mat Hassan (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Segelintir masyarakat menerima kesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan. Sebahagiannya kehilangan sumber pendapatan dan pekerjaan. Sepanjang pelaksanaan PKP berlangsung, boleh dilihat senario masyarakat kita ketika berdepan dengan krisis kewangan ini apabila segelintir masyarakat berpusu-pusu beratur di hadapan premis pajak gadai untuk mendapatkan pinjaman. Rentetan itu, sebagai salah satu produk kewangan Islam, Ar-Rahnu berjaya menawarkan pinjaman berjangka pendek yang mampu mengatasi masalah pinjaman ‘ah long’ dalam kalangan masyarakat masa kini. Namun begitu, Ar-Rahnu berdepan dengan cabaran untuk mengatasi kemasyuran pajak gadai konvensional yang telah bertapak di negara ini sejak 100 tahun yang dahulu. Persoalan yang timbul, bagaimana penerimaan masyarakat di Kuala Terengganu terhadap Ar-Rahnu sejak ditubuhkan pada tahun 1993? Satu kajian rintis dilakukan untuk mengenal pasti dan menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan masyarakat di Kuala Terengganu terhadap Ar-Rahnu. Bagi menjawab persoalan ini, kajian rintis melalui kaedah penyelidikan kuantitatif dilakukan dengan mengedarkan soal selidik kepada 67 orang responden di sekitar Daerah Kuala Terengganu. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 24. Penemuan kajian mendapati, pengetahuan masyarakat Kuala Terengganu tentang Ar-Rahnu masih berada dalam tahap yang sederhana disebabkan promosi yang dilaksanakan oleh institusi-institusi Ar-Rahnu yang terlibat masih dalam tahap yang sederhana dan tidak menyeluruh.