KEPENTINGAN ZAKAT KEPADA PEMBANGUNAN UMMAH - Hallieyana Sha’ari; Nur Ain Mohd Yusoff (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2023)
Kajian ini menghuraikan tentang zakat dan kepentingannya dalam pembangunan ummah sejagat. Kertas kerja ini memfokuskan perbincangan secara jelas berkenaan definisi zakat, jenis-jenis zakat, kadar zakat serta kepentingan kepada pembangunan ummah terutamanya dari sudut ekonomi, sosial dan pendidikan. Kaedah pengumpulan data dalam kertas kerja ini menggunakan kaedah perpustakaan dan kajian dokumentasi. Pendapat dan cadangan daripada penyelidikan lepas diambil kira sebagai panduan dalam penghasilan kertas kerja ini. Didapati zakat telah memainkan peranan yang besar dalam membantu kelangsungan hidup masyarakat sejagat terutama memberi impak positif dalam tiga aspek utama seperti ekonomi, sosial dan pendidikan. Peranan zakat dalam tiga aspek ini telah mewujudkan kesejahteraan dalam kalangan masyarakat untuk membentuk masyarakat yang berjaya dan berdaya saing serta jaminan masa depan yang lebih sejahtera. Oleh yang demikian, disarankan supaya pihak terbabit sentiasa memberikan sokongan dan dorongan dalam menggalakkan pemberian zakat secara konsisten dan agihan yang adil serta efisien kepada individu yang berkelayakan untuk menerima zakat dalam memastikan adanya keseimbangan jurang sosial dalam masyarakat hari ini.