PEMANTAPAN AMALAN ASAS KEROHANIAN ISLAM UNTUK PEMELIHARAAN HABLUM MINANNAS - Mohd Rohaizad Nasir; Azrin Ibrahim (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kecanggihan Sains dan Teknologi kini memberi banyak kemudahan kepada masyarakat dalam menjalani kehidupan seharian lebih-lebih lagi terhadap aspek perhubungan. Masyarakat mudah dan bebas untuk berhubung antara satu sama lain tanpa mengenal batas dan jarak perhubungan. Walau bagaimanapun, kemudahan ini juga boleh memberi implikasi negatif ke atas hablum-minannas jika penggunaannya melangkaui batasan syariat. Untuk melahirkan masyarakat yang cakna dan patuh kepada syariat, maka amalan asas kerohanian perlu dimantapkan. Namun, timbul persoalan. Apakah amalan-amalan asas kerohanian dalam Islam? Bagaimanakah pemantapan amalan asas ini boleh memelihara hablum minannas? Sehubungan dengan itu, kertas kerja ini berhasrat untuk meneliti dan menganalisis amalan asas kerohanian Islam untuk pemeliharaan hablum minannas. Kertas kerja ini dilakukan dengan menggunakan kaedah kajian dokumen bagi mendapatkan data-data sekunder dan kemudiannya dianalisis dengan menggunakan kaedah analisis kandungan. Hasil analisis mendapati banyak amalan asas kerohanian Islam yang boleh diamalkan untuk meningkatkan iman dan membentuk akhlak yang baik sekaligus mampu membentuk masyarakat yang sensitif dalam pemeliharaan hablum minannas.