PERINCIAN DEFINISI ‘PEMBANGUNAN LESTARI’ MENGGUNAKAN KOD JAWI - Mohammad Hairi Rosman; Nur Akma Basrii; Mohd Shahfez Sulaiman; Nurul Syala binti Abdul Latip; Shahril Mohamad; Noor Hafiz Kamaruddin (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Pada tahun 2015, tujuh belas (17) Matlamat Pembangunan Lestari telah dilancarkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Berdasarkan matlamat ini, negara dunia perlu mengambil initiatif untuk mencapai pembangunan lestari. Setelah hampir 7 tahun, pencapaian prestasi masih jauh. Banyak negara maju yang mungkin maju dari segi ekonominya dan penciptaan teknologi baru tetapi tidak seimbang dari aspek sosialnya. Oleh itu objektif kajian ini adalah untuk memahami apakah perincian makna yang terdapat pada perkataan ‘pembangunan lestari’ dengan menggunakan metodologi qualitatif dan menggunakann pendekatan aplikasi kod jawi dalam analisa kandungan. Kod Jawi adalah satu sistem permaknaan Bahasa Melayu yang terhasil dari kearifan local. Ia terdiri daripada huruf jawi yang mempunyai maksud khusus berdasarkan tema Surah di dalam Al-Quran. Melalui aplikasi Kod Jawi, ciri-ciri setiap perkataan 'pembangunan lestari' akan dapat diperincikan maknanya dengan lebih mendalam. Dapatan ini akan dapat membantu setiap orang atau organisasi yang terlibat dalam pembangunan memahami dengan lebih baik ciri-ciri sebenar yang perlu diberi tumpuan sehingga pembangunan lestari dapat dicapai dengan menyeluruh.