TOLERANSI AGAMA: PERJUANGAN ABDURRAHMAN WAHID (GUS DUR) DI INDONESIA - Nurul Aqilah binti Mohamad Zainuzi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kehidupan multi-kultural sememangnya tidak dapat dihidarkan daripada kefahaman toleransi untuk diaplikasi dalam kehidupan beragama di Indonesia. Toleransi menjadi keperluan dasar dalam membangunkan kehidupan bernegara. Kajian ini menggunakan kaedah kajian kepustakaan dengan merujuk sumber sekunder dari jurnal, artikel serta buku dalam pengembangan kajian ini. objektif kajian ini bertujuan untuk menilai toleransi agama,sejauh mana Gus Dur berperanan dalam membawa nilai toleransi di Indonesia dan menganalisa pengamalan agama setelah wujudnya nilai toleransi dalam penduduk Indonesia. Stereotaip dilihat menjadi faktor yang menghalang daripada wujudnya nilai toleransi dalam diri setiap pengamal agama di seluruh dunia. Dengan segala kesalahfahaman dan konflik yang semakin dimainkan kini, penulisan ini diharapkan dapat menilai kembali usaha dan perjuangan Gus Dur dalam mewujudkan nilai toleransi dalam setiap diri pengamal agama di Indonesia serta negara serantaunya.