BUDAYA MEMBAYAR ZAKAT DALAM KALANGAN MASYARAKAT MALAYSIA: KAJIAN KES DI KUPTMKL - Elmi Baharuddin; Mohd Marzuki Ali; Mohd Kamal Shah Rani (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Islam adalah sistem hidup yang lengkap. Hanya Islam agama yang sempurna dan dipandang Allah. Kesempurnaan Islam melibatkan hubungan dengan Tuhan, dengan manusia dan dengan alam. Perhubungan sesama manusia menuntut manusia saling membantu dan menyayangi antara satu sama lain dengan memberi sedekah, hadiah dan sedekah. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis amalan zakat di kalangan kakitangan Kolej Universiti Poly-Tech MARA Kuala Lumpur (KUPTMKL). Kaedah kajian ini adalah menggunakan kajian tinjauan yang dianalisis menggunakan pendekatan deskriptif. Pengumpulan data dilakukan melalui soal selidik dan temu bual protokol bersama kakitangan yang terlibat. Hasil kajian menunjukkan kakitangan KUPTMKL membayar keseluruhan zakat menggunakan pelbagai saluran. Selain itu, kecenderungan warga KUPTMKL membayar zakat menunjukkan kakitangan tersebut mempunyai kesedaran tentang amalan zakat yang menjadi tuntutan Islam.