TAFSIR RASAIL AL-NUR KARYA BADIUZZAMAN SAID NURSI: PENELITIAN TERHADAP SUMBER DAN PENGARUHNYA KEPADA PEMBANGUNAN UMMAH - Mohd Nasir Ayub; Surita Hartini Mat Hassan; Asjad Mohamad; Mohd Kamal Azman Jusoh; Mohd Suhardi Mat Jusoh (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kejatuhan khilafah Uthmaniah di Turki menjadi asas kukuh kepada kecelaruan pemikiran umat Islam. Situasi ini menjadikan umat Islam mula berkiblatkan kepada Barat terutamanya dalam aspek kebebasan hidup, kemajuan kebendaan dan sebagainya yang banyak menyalahi syarak dan melampaui batas kemanusiaan. Republik Turki di bawah rejim Kemalis telah bersekongkol dengan kelompok ekstrimis Barat yang berusaha menghilangkan syiarsyiar Islam melalui akta-akta yang digubal dalam negara. Antaranya pengharaman penulisan dan percetakan karya-karya agama secara bebas termasuklah karya Rasail al-Nur yang ditulis oleh Syeikh Badiuzzaman Said Nursi. Setelah melalui tekanan selama beberapa dekad, akhirnya Rasail al-Nur berjaya diterbitkan, sekali gus berperanan menjawab segala kecelaruan yang berlaku dalam masyarakat serta mengukuhkan kembali keimanan umat Islam. Artikel ini bertujuan untuk menjelaskan kekuatan tafsir Rasail al-Nur dari sudut sumber dan pengaruhnya sehingga menjadi musuh kepada kerajaan Kemalis yang memerintah pada masa itu. Kajian ini adalah kajian kepustakaan dan analisisnya berdasarkan kerangka analisis tekstual. Kajian ini mendapati Rasail al-Nur mempunyai kekuatannya yang tersendiri dan berjaya menepis segala kecelaruan yang ditimbulkan golongan Sekularis dan Atheis Barat dengan hujah-hujah yang mengkagumkan sehingga dianggap pencetus kepada perubahan masyarakat Turki moden yang lebih islamik.