KONSEP PEMBANGUNAN HARTANAH WAKAF: KAJIAN DI MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI PULAU PINANG (MAINPP) - Che Zuina Ismail; Marina Abu Bakar; Sukriah Ismail; Noor Asyimah Ramli (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Dewasa ini, pelbagai bentuk pembangunan hartanah wakaf telah dilaksanakan. Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) juga turut tidak terkecuali dalam melaksanakan pembangunan hartanah wakaf ini. Meskipun begitu, MAINPP terpaksa mengharungi pelbagai cabaran dalam usaha membangunkan hartanah wakaf di Pulau Pinang. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk meneroka konsep dan cabaran-cabaran pembangunan hartanah wakaf dan seterusnya mencadangkan beberapa penambahbaikkan bagi pembangunan tanah wakaf oleh MAINPP. Kajian ini mengadaptasi reka bentuk kajian kualitatif. Data-data dikumpul melalui dokumen dan temu bual bersama pihak-pihak yang terlibat dengan pembangunan hartanah wakaf di MAINPP. Hasil kajian menemui bahawa MAINPP mennghadapi beberapa cabaran dalam membangunkan hartanah wakaf. Selain itu, MAINPP turut mengaplikasikan konsep pembangunan Islam dalam membangunkan hartanah wakaf di Pulau Pinang. Oleh yang demikian, bagi menangani cabaran yang dihadapi, dicadangkan agar pihak MAINPP menambahbaik mekanisme pembangunan terhadap hartanah wakaf agar selari dengan visi dan misi MAINPP, menyediakan fasiliti bagi bangunan strata (one stop centre) dan mengamalkan mekanisme pembangunan kerohanian dan pengurusan bangunan. Secara tuntas, kajian ini memberi nilai tambah kepada MAINPP dan pihak-pihak yang terlibat dalam menghadapi cabaran untuk membangunkan hartanah wakaf di Malaysia.