PRAGMATIK PERINTAH PERGERAKAN KAWALAN (PKP) KE ATAS PEMBANGUNAN LESTARI SOSIOEKONOMI INSTITUSI KEKELUARGAAN DI SABAH: DIAGNOSIS ISUISU SEMASA - Saifulazry Mokhtar; Mohd Sohaimi Esa; Irma Wani Othman; Romzi Ationg (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Tanggal 18 Mac 2020, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilaksanakan susulan pengumuman oleh YAB Perdana Menteri. Selaras dengan pengumuman itu, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Majlis Keselamatan Negara mengambil tindakan yang sewajarnya untuk melancarkan PKP bagi membendung penularan wabak Covid-19. Kerajaan telah melaksanakan Standard Operating Procedure (SOP) yang boleh dibahagikan kepada beberapa aspek seperti kesihatan awam, kawalan sempadan, tahap sektor ekonomi, perlindungan golongan berisiko dan penguatkuasaan undang-undang. Natijahnya, wabak Covid-19 telah mengubah kehidupan seharian dalam kalangan masyarakat, termasuk institusi kekeluargaan. Justeru, perbincangan difokuskan kepada diagnosis isu-isu semasa di sebalik pragmatik PKP yang mempunyai impak ke atas pembangunan lestari sosioekonomi institusi kekeluargaan, khususnya di negeri Sabah. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan berasaskan sumber sekunder, di samping disokong oleh sumber awalan seperti laporan dan dokumen polisi yang diperkenalkan oleh pihak kerajaan. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa PKP secara relatifnya telah memberikan kesan besar kepada kelestarian pembangunan sosioekonomi institusi kekeluargaan. Hal ini juga berlaku dalam kalangan penduduk Sabah ketika usaha mengawal pandemik Covid-19.