LATIHAN DAN PEMBANGUNAN INDIVIDU BERDASARKAN PANDANGAN PEMIKIR SEMASA - Abang Mohd. Razif Abang Muis; Mohd Nur Hidayat Hasbollah Hajimin; Syamsul Azizul Marinsah; Irma Wani Othman4 (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Artikel ini bertujuan meneliti secara terperinci kajian-kajian yang berkaitan dengan latihan dan pembangunan individu. Penelitian ini dilaksanakan untuk melihat kajian yang dititikberatkan oleh pemikir-pemikir semasa. Latihan dan pembangunan merupakan antara aspek penting dalam meningkatkan prestasi pekerja dalam sesebuah organisasi. Tanpa latihan dan pembangunan dalam menguruskan insan, impak yang negatif boleh melanda sesebuah organisasi. Hal ini disebabkan timbulnya masalah seperti pekerja tidak efisien, penyelewengan, salah laku dan rasuah yang berleluasa. Oleh yang sedemikian, persoalan yang timbul ialah, sejauh mana penekanan yang diberikan oleh para pemikir semasa dalam meneliti aspek latihan dan pembangunan individu tersebut? Artikel ini bertujuan menjawab persoalan ini dengan meneliti kajian-kajian yang telah dijalankan oleh para pemikir semasa.