PENGAJIAN ILMU FALSAFAH SEJARAH DAN TAMADUN: SUATU TINJAUAN UMUM - Abdul Qayuum Abdul Razak; Khairul Azhar Meerangani; Muaz Mohd Nor; Muhammad Faidz Mohd Fadzil; Noor Aziera Mohamad Rohana; Mohammad Fahmi Abdul Hamid (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kertas kerja ini membincangkan tinjauan umum mengenai pengajian ilmu falsafah sejarah dan tamadun. Selain itu, artikel ini turut mengetengahkan teori-teori ketamadunan dari perspektif Barat dan Islam. Metod yang digunakan ialah kualitatif melalui pendekatan induktif dan deduktif terhadap kajian-kajian lepas. Falsafah sejarah dan tamadun secara umum dilihat bermula dari zaman falsafah Greek, Islam dan Eropah. Perkembangan ini selari dengan peredaran zaman di mana pada zaman Greek tamadun dilihat bersifat lebih kepada penceritaan peristiwa dan tokoh-tokoh. Dan pada zaman Islam dan Eropah, perspektif berubah kepada pandangan alam Islam (Islamic worlview) dan perspektif rasionaliti yang dipelopori Eropah. Antara perbahasan dalam pengajian falsafah dan tamadun ialah persoalan pergerakan mendatar (linear) atau kitaran (cycle).