IMPLIKASI QIRĀʼĀT IBN KATHĪR DAN ʻĀṢIM DALAM PENGISTINBATAN FIQH MADHHAB AL-SHĀFIʻĪ: KAJIAN TERHADAP AYAT WUḌŪ’ - Hajah Siti Jariah @ Hajah Aleya Fatehah Haji Japar; Nurol Huda PDSMDSU Haji Ismail; Ahmad Baha’ Mokhtar (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
Kepelbagaian qirÄÊ¼Ät dalam al-QurÊ¼Än didapati telah memberi kesan kepada kepelbagaian hukum. Walau bagaimanapun, dalam kitab-kitab fiqh para imam madhhab khususnya madhhab al-ShÄfiâ€˜Ä« tidak ditemui penjelasan secara terperinci kaedah atau manhaj yang digunakan dalam pengambilan qirÄÊ¼Ät sebagai hujah serta implikasinya kepada hukum yang dibina dalam madhhab masing-masing. Justeru, kajian ini akan menyingkap sejauhmana qirÄâ€™Ät Ibn KathÄ«r yang merupakan qirÄÊ¼Ät Imam al-ShÄfiâ€˜Ä« dalam pembacaan al-QurÊ¼Än berperanan dalam pengistinbatan fiqh madhhab al-ShÄfiâ€˜Ä«. Kajian ini juga adalah untuk mengetahui implikasi qirÄÊ¼Ät Ibn KathÄ«r dan â€˜Ä€á¹£im dalam pembinaan hukum fiqh madhhab al- ShÄfiâ€˜Ä« dengan penumpuan kajian terhadap ayat wuá¸Å«Ê¼. Metodologi kajian adalah berbentuk kajian kepustakaan di mana segala maklumat dan data hanya diperolehi dari perpustakaan. Data diproses secara kualitatif mengikut tema-tema khusus berdasarkan ilmu qirÄâ€™Ät dan dikemukakan secara deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa qirÄÊ¼Ät menjadi salah satu metod pengistinbatan hukum fiqh dalam madhhab al-ShÄfiÊ»Ä«. Dalam permasalahan ayat wuá¸Å«Ê¼, Imam al-ShÄfiâ€˜Ä« tidak hanya terikat dengan qirÄâ€™Ät Ibn KathÄ«r, bahkan beliau turut mengambil kira qirÄâ€™Ät yang lain dalam pengistinbatan hukum