ANALISIS PEMBANGUNAN HARTA TANAH WAKAF MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI PULAU PINANG (MAINPP) BERDASARKAN ETIKA KERJA ISLAM (EKI) - Marina Abu Bakar; Sukriah Ismail; Che Zuina Ismail; Noor Asyimah Ramli (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) merupakan pemegang amanahtunggal harta wakaf yang bertanggungjawab membangunkan harta tanah wakaf di negeriPulau Pinang sebagaimana termaktub dalam Enakmen Pentadbiran Agama Islam (NegeriPulau Pinang) 2004. Dalam membangunkan harta tanah wakaf, MAINPP perlu mematuhipelbagai proses pembangunan secara berperingkat sesuai mengikut undang-undang dalamkonteks Malaysia. Justeru, pematuhan proses pembangunan harta tanah wakaf oleh institusiIslam seperti MAINPP sangat berkait rapat dengan Etika Kerja Islam (EKI). Objektif kajianini adalah untuk mengkaji aspek asas harta tanah wakaf dan proses pembangunan harta tanahwakaf di MAINPP, seterusnya menganalisis pembangunan harta tanah wakaf MAINPPmengikut Etika Kerja Islam (EKI). Data dikumpul melalui sumber primer dan sumbersekunder. Sumber primer melibatkan temubual separa struktur bersama beberapa pegawaiMAINPP, manakala sumber sekunder pula melibatkan data-data daripada kitab fiqh, buku,jurnal dan lain-lain. Kesemua data kajian dianalisis menggunakan kaedah analisiskandungan. Hasil kajian mendapati bahawa EKI dapat membantu MAINPP yangbertanggungjawab sebagai pengurus dalam membangunkan harta tanah wakaf di PulauPinang. Adalah disarankan agar MAINPP mengamalkan EKI yang mengandungi elemenelemenniat, taqwa adil, ikhlas, al-Itqan (kesedaran untuk memperbaiki diri), ihsan, amanah, al-Sidq (benar), syura, sabar, al-Mutabaqah (pematuhan), ruh al-Jama’ah (semangatberpasukan) dan al-Riqabah (pengawasan) dalam membangunkan harta tanah wakaf di negeriPulau Pinang. Kajian ini bermanfaat kepada pihak-pihak yang mentadbir urus harta tanahwakaf seperti MAINPP untuk mengambil kira EKI sepanjang proses pembangunan harta tanahwakaf dilaksanakan.