CABARAN KEUSAHAWANAN TUISYEN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DALAM KAEDAH INTERAKTIF: SATU TINJAUAN AWAL - Irma Wani Othman; Ismail Maidin; Mohd Maziz al-Hadi Moharam; Saifulazry Mokhtar (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Kewujudan platform tuisyen menyokong untuk melahirkan kualiti pelajar yangberterusan tanpa bergantung sepenuhnya pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Namun,sejak pandemik Covid-19 melanda, proses PdP terjejas walaupun menggunakan teknologi kiniseperti kaedah interaktif. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti cabaran parakeusahawanan tuisyen PdP dalam menggunakan kaedah interaktif. Beberapa tenaga pengajartuisyen dipilih secara rawak sebagai instrument kajian. Hasil kajian mendapati terdapat tigacabaran utama para keusahawanan yang juga pengajar tuisyen PdP dalam menggunakankaedah interaktif iaitu pembelajaan kewangan, kemahiran ICT dan sosioekonomi pelajar. Olehitu, implikasi kajian ini dapat menambahbaik kerjaya keusahawanan tuisyen PdP dalampenggunaan kaedah interaktif bagi menjamin kualiti pelajar yang berterusan mengikuti prosesPdP. Hal ini juga selaras dengan misi dan visi Kementerian Pelajaran Malaysia dan menepatimatlamat dalam industri revolusi 4.0 yang kini sedang diusahakan oleh negara mahupundiperingkat global.