PERANAN MOTIVASI DAKWAH DALAM BIDANG KEUSAHAWANAN: SATU TINJAUAN AWAL - Ismail Maidin; Saifulazry Mokhtar; Irma Wani Othman; Mohd Maziz al-Hadi Moharam (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Bidang keusahawanan adalah pemangkin kemampatan ekonomi negara. Ekonomiyang kukuh adalah nikmat kedua yang perlu disyukuri selepas nikmat keamanan. Dalam bidangkeusahawanan dan dakwah, sejak zaman dahulu, kejayaan dakwah Islam itu sentiasaberhubungan dengan sokongan ahli-ahli korporat yang berjaya dalam bidang keusahawanan,dan mereka juga terdiri dari kalangan yang aktif berdakwah. Lantaran itu, kajian ini dilakukanuntuk meninjau usaha dakwah memperkasa bidang keusahawanan agar umat Islam sentiasabermotivasi dalam bidang keusahawanan. Metodologi kajian adalah berbentuk kajiankualitatif melalui tinjauan perpustakaan. Dapatan tinjauan awal menunjukkan, pemahamantuntutan dakwah Islam berkaitan dengan jihad ekonomi, ibadat zakat, amalan sedekah,pementoran, etika dan akhlak dalam perniagaan, serta melazimkan zikir dan doa harian dilihatada hubungannya, dan dapat dikaitkan dengan aplikasi motivasi dakwah dalam bidangkeusahawanan, dan ia menjadi langkah positif ke arah pembentukan usahawan-usahawan yangcemerlang di dunia dan akhirat.