IMPLEMENTASI KONSEP AL-FALAH DALAM ASPEK KEUSAHAWANAN ISLAM MENURUT PERSPEKTIF AL-QURTUBI: SATU ANALISIS - Saifulazry Mokhtar; Irma Wani Othman; Kasoma Thia (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Aspek keusahawanan merupakan satu elemen yang menjadi rebutan dalam pekerjaandewasa ini. Dalam mengejar kemewahan dunia, manusia seringkali terlepas pandang denganketentuan dan tuntutan Ilahi. Mereka harus sedar bahawa matlamat utama dalamkeusahawanan bukanlah kekayaan dan kemewahan, sebaliknya rahmat dan keberkatan dariAllah SWT. Kajian ini bertujuan untuk melihat saranan dan pandangan al-Qurtubi dalamkonsep al-Falah menerusi aspek keusahawanan serta mengaitkan pandangan tersebut denganrealiti kehidupan masyarakat hari ini. Kajian ini dijalankan menggunakan metodologi analisisdokumen berdasarkan kepada kajian-kajian terdahulu yang berkaitan dengan konsep al-Falahdalam bidang keusahawanan. Dapatan kajian menemui lima konsep yang telah disarankanoleh al-Qurtubi bagi merealisasikan konsep al-Falah dalam keusahawanan menurut Islam.Konsep al-Falah tersebut termasuklah al-Rizqun al-Halal, qanÄá¶œah, taufik, saá¶œÄdah danJannah. Bagi mencapai kejayaan dan kecemerlangan dalam keusahawanan ini maka kita perlumengaplikasikan konsep al-Falah dalam setiap transaksi perniagaan yang kita jalankan samaada dari aspek perkataan, perbuatan dan sebagainya. Pelaksanaan konsep al-Falah tersebutperlulah dilunaskan selari dan sejajar dengan kelima-lima aspek tersebut kerana tanpa adanyasalah satu unsur tersebut dalam bidang keusahawanan, maka konsep al-Falah tidak akantercapai.