DAKWAH BIL AKHLAK KONTEMPORARI: SATU PENDEKATAN DALAM KONSEP KEUSAHAWANAN ISLAM - Mohd Maziz al-Hadi Moharam; Ismail Maidin; Saifulazry Mokhtar; Irma Wani Othman (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Dakwah adalah satu tuntutan yang perlu dilaksanakan oleh setiap manusia dalamsegenap sudut kehidupan. Implementasi dakwah tidak hanya tertumpu kepada sesuatu aspekbahkan ia lebih bersifat universal. Dalam konteks dakwah, terdapat aneka bentuk medium yangdapat digunakan bagi menyebarkan risalah Islam dan salah satunya adalah menerusi dakwahbil akhlak kontemporari. Pendekatan ini juga sangat sesuai untuk dilaksanakan dalam konsepkeusahawanan Islam kerana ia menggambarkan peribadi seseorang usahawan itu sendiri.Justeru, kajian ini dijalankan bertujuan untuk melihat dakwah bil akhlak kontemporariseseorang usahawan dapat memenuhi konsep keusahawanan Islam serta bentuk-bentuk akhlakyang dikehendaki oleh Islam bagi seseorang usahawan. Kajian ini menggunakan kaedahanalisis dokumen dimana al-Quran dan al-Sunnah dijadikan sebagai indikator utamapenerapan nilai-nilai akhlak dalam Islam. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawapendekatan dakwah bil akhlak kontemporari sangat memberikan kesan positif terhadap konsepkeusahawanan Islam dengan mengaplikasikan akhlak-akhlak yang murni seperti jujur, benar,amanah, bertanggungjawab, ikhlas, menepati janji, sabar, adil, berilmu pengetahuan,bersyukur, optimis dan berserah diri kepada Allah SWT sepertimana yang telah dilakukan olehRasulullah SAW. Dengan bertunjangkan kepada implementasi dakwah bil akhlak kontemporariini, seseorang usahawan itu akan mudah didekati, dipercayai dan dikunjungi oleh pelangganseterusnya dapat memperkembangkan lagi hasil perniagaan mereka ke serata tempat.