KADAR BAYARAN DAN KESANGGUPAN UNTUK MEMBAYAR (WTP) DI DESTINASI PELANCONGAN TERPILIH DI KOTA BELUD, SABAH - Jabil Mapjabil; Kasim Mansur; Harifah Mohd. Noor; Nabila Farysha Dering; Mohamad Pirdaus Yusoh (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Kota Belud adalah sebuah daerah luar bandar di Sabah yang memiliki banyakdestinasi pelancongan yang menarik untuk dikunjungi. Walaupun daerah ini dikategorikansebagai kawasan luar bandar, masih terdapat ramai pelancong yang sanggup datang keranakebanyakan destinasi pelancongan di kawasan ini adalah berasaskan tarikan alam semula jadi.Justeru, artikel ini bertujuan untuk meneliti tentang kadar bayaran dan kaitannya dengankesanggupan pelancong untuk membayar (WTP) di destinasi pelancongan terpilih di KotaBelud, Sabah. Kaedah kajian yang digunakan adalah kaedah kuantitatif dengan melibatkanpenggunaan borang soal selidik sebagai instrumen kajian yang utama. Untuk itu, seramai 93orang responden terlibat dalam kajian ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa sebanyak empatdestinasi pelancongan didapati mengenakan yuran bayaran masuk manakala tiga daripadanyatidak mengenakan sebarang bayaran untuk masuk ke premis pelancongan mereka. Bagi yuranperkhidmatan, semua destinasi pelancongan yang dikaji didapati mengenakan bayarantersebut kepada pegunjung yang ingin menggunakan perkhidmatan yang disediakan. Dua daridestinasi pelancongan yang dikaji pula mengenakan yuran aktiviti, iaitu Cabana Retreat danMelangkap Nabalu Rafflesia. Seramai 53 orang (57%) responden berpendapat kadar bayaranyang dikenakan adalah berpatutan dengan perkhidmatan yang disediakan. Ringkasnya, kajianWTP dan pelbagai bayaran yang dikenakan kepada pelancong dapat membantu pengusahapelancongan dalam menambah baik fasiliti dan perkhidmatan premis pelancongan mereka.