KAJIAN TERHADAP CIRI TARIKAN DAN TAHAP KEMUDAHAN PELANCONG DI TAMAN LAUT TUNKU ABDUL RAHMAN, SABAH - Jabil Mapjabil; Mazdi Marzuki; Rosmiza M. Z.; Noorziah Mohd Salleh; Datu Razali Datu Eranza (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Taman Laut Tunku Abdul Rahman (TLTAR) adalah salah satu taman laut yangdiwartakan di bawah Establishment of Marine Parks Malaysia Order 1994 yang dikeluarkanoleh Jabatan Perikanan bagi tujuan pemeliharaan sumber marin dan pelancongan. TamanLaut Tunku Abdul Rahman terdiri daripada lima buah pulau iaitu Pulau Manukan, PulauMamutik, Pulau Sapi, Pulau Sulug dan sebahagian Pulau Gaya. Taman laut ini meliputikeluasan 4,929 hektar dan dua pertiga daripadanya adalah laut. Tujuan kajian ini adalah untukmeneliti ciri tarikan dan tahap kemudahan pelancong di TLTAR, Sabah. Kajian ini melibatkan249 orang responden dalam kalangan penduduk tempatan yang berkunjung dan yang pernahberkunjung ke TLTAR. Profil demografik responden menunjukkan 71.5% adalah lelaki, 75.5%berumur dalam lingkungan bawah 30 tahun, 68.7% adalah berstatus bujang dan lebih 50%responden berpendidikan peringkat menengah. Berdasarkan kajian terhadap penduduktempatan, tiga tarikan utama yang menjadi pilihan pelancong untuk datang ke TLTAR iaitukeindahan pantai dan lautnya dengan, diikuti oleh persekitaran pulau yang mendamaikan danaktiviti rekreasi yang disediakan seperti snokerling, selam skuba dan berkelah. Seterusnya, terdapat beberapa aspek paling penting yang perlu diberikan perhatian agar ia mampumengekalkan keinginan pelancong untuk berkunjung ke TLTAR iaitu kebersihan persekitaranpulau termasuk pantai dan lautnya serta keselamatan pulau khususnya daripada ancamanpihak tertentu dan jenayah. Bagi tahap kemudahan pelancong, dapatan kajian menunjukkankemudahan rekreasi, perkhidmatan bot dan jeti yang disediakan adalah lebih memuaskanberbanding dengan kemudahan lain. Hasil kajian ini adalah penting kepada pihak pembuatdasar dan perancang pembangunan taman laut untuk memastikan pengurusan pelancongan ditaman laut lebih lestari dan memberikan manfaat serta kepuasan kepada semua pihakterutamanya penduduk tempatan itu sendiri.