HUBUNGAN DI ANTARA PERILAKU PENGGUNAAN DENGAN KEPUASAN PENGGUNA TERHADAP E-CLAIM - Sayed Muhd Arif Sayed Yahya; Mohd Abdullah Jusoh (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Kajian ini mengkaji hubungan antara perilaku penggunaan dengan kepuasanpengguna terhadap implikasi amalan UPSI. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan denganmengambil data menggunakan borang soal selidik yang diedarkan kepada responden. Populasikajian adalah melibatkan kakitangan UPSI dalam Kumpulan A dan ke atas kerana kumpulanini menggunakan sistem e-Claim melalui portal MyUPSI termasuk kakitangan akademik danbukan akademik. Bilangan sampel kajian ini ialah seramai 285 orang. Kaedah persampelanyang digunakan ialah kaedah persampelan rawak mudah iaitu melibatkan responden dalamkumpulan A termasuk kakitangan akademik dan bukan akademik di UPSI. Instrumen kajianadalah menggunakan satu set borang soal selidik yang mengandungi enam bahagianberdasarkan model faktor penentu yang telah ditetapkan. Hasil ujian bagi hipotesis kajianmembuktikan bahawa terdapat hubungan yang signifikan di antara pemboleh ubah perilakupenggunaan dengan kepuasan pengguna. Nilai signifikan p = .000, iaitu nilai p lebih kecil dari0.05 (p < .05). Hasil kajian ini mendapati terdapat hubungan yang sangat kuat dan positifantara perilaku penggunaan dengan kepuasan pengguna dengan nilai pekali, R = 0.834, Î² =.785, R2 = .697, p = .000 (p = <.05). Hasil kajian mendapati hipotesis alternatif iaitu HA-1diterima sepenuhnya. Hasil kajian ini membantu pihak pengurusan UPSI untukmempertingkatkan lagi kualiti dan memantapkan pentadbiran khususnya dalam pengurusankewangan iaitu pengurusan tuntutan perjalanan melalui sistem e-Claim. Kajian ini memberiruang kepada responden untuk memberi pendapat ke atas sistem e-Claim yang digunakan diUPSI serta pendedahan penambahbaikan yang perlu diambil oleh Jabatan Bendahari UPSIuntuk memantapkan lagi sistem e-Claim