PENILAIAN KEPUASAN PENGGUNA TERHADAP E-CLAIM - Mohd Abdullah Jusoh; Sayed Muhd Arif Sayed Yahya (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengukur tahap kepuasan pengguna sistem e-Claim di UPSI. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan dengan mengambil datamenggunakan borang soal selidik yang diedarkan kepada responden. Populasi kajian adalahmelibatkan kakitangan UPSI dalam Kumpulan A dan ke atas kerana kumpulan inimenggunakan sistem e-Claim melalui portal MyUPSI termasuk kakitangan akademik danbukan akademik. Bilangan sampel kajian ini ialah seramai 285 orang. Kaedah persampelanyang digunakan ialah kaedah persampelan rawak mudah iaitu melibatkan responden dalamkumpulan A termasuk kakitangan akademik dan bukan akademik di UPSI. Instrumen kajianadalah menggunakan satu set borang soal selidik yang mengandungi enam bahagianberdasarkan model faktor penentu yang telah ditetapkan. Analisis Univariate (UnivariateAnalysis) dilakukan untuk menerangkan tahap kepuasan pengguna yang menunjukkan min,pangkat dan sisihan piawai bagi penilaian terhadap tahap kepuasan pengguna yang dinilaidengan menggunakan instrumen kajian iaitu kandungan, ketepatan, format/susunan, mudahdigunakan, ketepatan masa dan kelajuan sistem e-Claim. Analisis ini juga akan menjawabpersoalan kajian iaitu â€œApakah tahap kepuasan pengguna?â€ dan objektif kajian iaitu â€œUntukmenentukan tahap kepuasan penggunaâ€. Hasil kajian ini membantu pihak pengurusan UPSIuntuk mempertingkatkan lagi kualiti dan memantapkan pentadbiran khususnya dalampengurusan kewangan iaitu pengurusan tuntutan perjalanan melalui sistem e-Claim. Kajianini memberi ruang kepada responden untuk memberi pendapat ke atas sistem e-Claim yangdigunakan di UPSI serta pendedahan penambahbaikan yang perlu diambil oleh JabatanBendahari UPSI untuk memantapkan lagi sistem e-Claim.