APLIKASI DAN KESAN KAEDAH-KAEDAH FIQH BERKAITAN FIQH MUAMALAT DALAM PERNIAGAAN ISLAM: SATU ULASAN - H. Y. Ahmad Mujahideen; M. H. Norhidayah (International Journal of Accounting, Finance and Business, 2021)
Kaedah Fiqh merupakan satu panduan inklusif dan eksklusif dalam sesuatu hal yangmempunyai tugasan yang mustahak dalam menyelaras dan menyelesaikan sesuatu masalahrumit yang timbul agar menjadi senang untuk diselesaikan. Aktiviti perniagaan pada masa kinimelalui banyak cara mengikut perkembangan semasa dan sangat berbeza berbanding masasebelumnya. Namun begitu, perkara ini tidak terkecuali dari segi kaedah hukum dalampermasalahan Fiqh Muamalat yang berkaitan dengan perniagaan Islam yang dapatdiaplikasikan demi mempermudahakan pelaksanaannya dan seterusnya memberikan kesanyang baik bagi semua pihak yang terlibat. Namun begitu, terdapat kaedah-kaedah Fiqh tertentuyang berkaitan dengannya untuk diaplikasikan dalam Fiqh Mualamat yang berkenaan denganperniagaan Islam. Oleh itu, artikel ini mengulas aplikasi dan kesan kaedah-kaedah Fiqhberkaitan Fiqh Muamalat dalam perniagaan Islam. Artikel kualitatif ini berkaitan kajiankepustakaan yang melibatkan metode pengumpulan data yang dikutip dari bahan-bahanbercetak dan penganalisisan data yang menggunakan perisian N-Vivo 2.0. Hasil dapatanartikel ini menjelaskan bahawa terdapat tiga kaedah Fiqh yang berkaitan dengan FiqhMuamalat yang sesuai diaplikasikan dalam perniagaan Islam yang memberi kesan yang positifkepada semua pihak iaitu â€œyakin tidak boleh dihilangkan oleh keraguanâ€, â€œkemudaratanmestilah disingkirkanâ€ dan â€œkesulitan membawa kepada kemudahanâ€. Semua kaedah Fiqhyang berkaitan Fiqh Muamalat ini dapat mempermudahkan pelaksanaan perniagaan dalamIslam dan menyelesaikan permasalahan yang timbul apabila diaplikasikan dengan sebaiknya.